Instagram

23 Mart 2016 Çarşamba

Mack. Sadece Işık ve Renk

Geçtiğimiz haftalarda, Sakıp Sabancı Müzesi'nde, 17 Temmuz 2016 tarihine kadar sergilenmeye devam edecek olan, Alman modernizminin öncü sanatçılarından Heinz Mack'ın, Sadece Işık ve Renk (Just Light and Colour) sergisini gezdim.


Sergiyi gezmeye başladığımda ilk olarak Heinz Mack'ı daha yakından tanımamı sağlayan yazıyı okudum: Işığı sonsuz bir yaşam kaynağı olarak kabul ederek sarsılmaz bir kararlılıkla izini sürmek, Heinz Mack için altmış yılı aşan zengin sanat üretiminde hem kişisel bir tutum hem de etkin bir sanatsal strateji niteliği taşır. Heinz Mack, 1957'de kurucuları arasında yer aldığı sanat ağı ZERO'nun yapı taşlarını şekillendirdiği üzere, insani izlenim ve duyuları değiştirmeyi, dönüştürmeyi amaçlayan eserler vasıtasıyla geleceğe dair evrensel bir uyumun imkanlarını araştırır. Sanatçının ışığın kendisini en kuvvetli biçimde ifade ettiği bölgelere, Kuzey Kutbundan Sahra Çölü'ne uzanan coğrafyayı ziyaret eden çalışmalarında ışık, felsefi bir yaklaşımla, çoğu zaman malzemenin ve eserin kendisi haline gelir. Bugün Heinz Mack, kıtaları kapsayan anıtsal çalışmalara, kinetik heykellerden gözün seçebildiği tüm renkleri kucaklayan tuvallere uzanan zengin sanatsal kariyerinin zirvesinde bulunuyor.


Sergi 3 kattan oluşuyor. Üst kattan alt katlara doğru ilerlediğimiz sergide ilk iki kat renk, üçüncü yani en alt kat ışık sergisini oluşturuyor. Şimdi sergiden derlediğim görüntülere başlayalım:

Büyük Renk Sarmalı


Sanatçının ahşap üzerine akrilik çalışması sergideki ilk durağım oldu.

Renk Kafesi


"Gecenin en karanlık noktası, bize her zaman göz alıcı kız kardeşini, ışığı hatırlatır. Eğer bir sanatçı olarak tecrübelerimden yola çıkarsam, ışık olmadan herhangi bir yaratıcı girişim düşünemem; form olmadan ışık yalnızca parlaklıktır, aynen ışığın eşlik etmediği bir rengin renk olmadığı gibi."


Sergiye gelmeden önce en çok merak ettiğim eserlerden biri Renk Kafesi idi.

Renk Sekizlisi - Goethe Anısına


Ay Sapması


"Resimden bahsettiğimizde, renkten bahsederiz."


Heinz Mack, ışığın temel yaşam alanı olarak değerlendirdiği renk ile bağını, 1991'de "Kromatik Takımyıldızlar" adını verdiği resim serisiyle vurgulamıştır. "Kromatik Takımyıldızlar" serisine esin veren yalnızca resme dönüş anı değil, aynı zamanda sanatçının gençlik yıllarında aldığı klasik piyano eğitiminden hareketle kurguladığı müzikal ritim duygusudur.


Mürekkep Çizimleri

İkinci kata indiğimizde ilk olarak dikkat çeken bu çalışma oluyor.


Benim de fotoğraf çekmeye doyamadığım bir alan oldu burası. Farklı açılardan birçok güzel fotoğraf karesi çıkabiliyor. Duvarlar Heinz Mack'ın sanatıyla ilgili sözleriyle dolu. Onlardan bir tanesi de şöyle: "Benim için bir çizim, sözleri olmayan kusursuz ve şiirsel bir dildir."

Heinz Mack'ın kağıt üzerine çizimleri, sanatçının sanat eğitiminin ilk adımlarından itibaren çizimin doğal disiplinine duyduğu derin sevgi ve bağlılığın izlerini taşır. Sanatçı, siyah Hint mürekkebi, pastel ve füzen gibi malzemelerle ortaya çıkardığı eserlerini "sanatımın dilbilgisi" ve "elimin dili" olarak tanımlar.


Ahşap Üzerine Sahra Kumu


"Sanatım, dünyanın tüm çirkinlikleri giyinmiş perişanlığına, mutlak güzellik ile bir karşı duruş niteliğindedir."

Işık Merdiveni

Üçüncü kata indiğimizde nihayet ışık bölümündeyiz.


 İlk iki katta gözlemlediğim birbirinden özel eserlerden sonra bu katta umduğumu bulamadım diyebilirim. Özellikle ışık bölümünü görmek için bir an önce aşağıya inmeyi bekliyordum ancak ışık turu diğer katlara oranla daha kısa sürdü.


Son kattan umduğumu bulamamam tabii ki sergiyi beğenmediğim anlamına gelmez. Aksine çok keyif alarak gezdiğim bir sergi oldu. 


Tabii ki bütün eserleri fotoğraflamadım, siz de bir gününüzü sanata ayırın ve rotanızı Emirgan'a, Sakıp Sabancı Müzesi'ne çevirin. Bu arada müze çarşamba günleri ücretsiz. Benden söylemesi! :)

Müzeyi gezdikten sonra Atlı Köşk de denilen köşkün bahçesini turlamayı unutmayın. Çok güzel fotoğraf kareleri çıkacağına eminim! :)

 


Ziyaret saatlerini, adresi ve bilet fiyatlarını öğrenmek için http://www.sakipsabancimuzesi.org/tr sitesine bakabilirsiniz.


Mail: demrencelik@gmail.com



















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder